Veelgestelde vragen

Waar staat APT voor?

APT staat voor “Adolescents’ Preferences for Treatment of depressive symptomatology”. Dit komt er op neer dat wij willen onderzoeken wat voor voorkeuren jongeren hebben voor de behandeling van hun depressieve klachten.

Door wie wordt dit onderzoek uitgevoerd?

Het APT onderzoek wordt uitgevoerd door verschillende psychologen en onderzoeksassistenten van GGZ InGeest en Amsterdam UMC (voorheen VUmc). Wij werken voor dit onderzoek samen met verschillende geestelijke gezondheidszorg instellingen, onderwijsinstellingen en anderen. Bekijk eens de pagina Deelnemende instellingen om te zien wie dit allemaal zijn. Als je meedoet aan dit onderzoek kunnen alleen de onderzoekers bij jouw gegevens. Zie ook de vraag “Hoe vertrouwelijk wordt er omgegaan met mijn gegevens?”.

Mag ik deelnemen als ik al een behandeling krijg?

Je mag zeker deelnemen aan dit onderzoek als je al een behandeling krijgt. Wij zijn benieuwd naar jouw voorkeuren voor behandeling voor depressieve klachten en daarbij kunnen jouw ervaringen met eerdere behandelingen juist extra goed helpen. Meedoen aan dit onderzoek betekent niet dat de behandeling die je al krijgt gaat veranderen, het zijn slechts adviezen om de zorg in de toekomst te verbeteren.

Mag ik deelnemen als ik (nog) geen behandeling krijg?

Je mag ook deelnemen aan dit onderzoek als je nog nooit in behandeling bent geweest. In dit onderzoek zijn wij benieuwd naar jouw voorkeuren voor behandeling voor depressieve klachten, en dit kan juist ook interessant voor ons zijn als jij nog helemaal nooit een behandeling hebt gehad.

Hoe vertrouwelijk wordt er omgegaan met mijn gegevens?

De gegevens die jij tijdens de online vragenlijsten invult worden uiterst vertrouwelijk behandeld. Dit betekent dat je gegevens een code krijgen en niet te herleiden zijn naar jou als persoon. Je zal je naam, geboortedatum of andere persoonlijke informatie dus nooit tegenkomen in een rapport over het onderzoek. En daarnaast is het ook mogelijk om de vragenlijst anoniem in te vullen.

Mag ik het onderzoek op verschillende momenten invullen?

Het is mogelijk om tijdens de vragenlijsten te pauzeren en hier op een later tijdstip mee verder te gaan. Dit kan desnoods een dag later zijn. Wel is het dan belangrijk dat dit op dezelfde computer gebeurt omdat je anders niet verder kan gaan waar je gebleven was. Toch adviseren wij je om de vragenlijsten in één keer af te ronden.

Mag ik stoppen met het onderzoek wanneer ik wil?

Je mag bij onderzoek altijd, op elk moment, besluiten om te stoppen. En als je dit besluit neemt, is het niet nodig om hier een reden voor te geven.

Mag ik mijn resultaten inzien?

Als je je resultaten wilt inzien, kun je contact opnemen met een van de onderzoekers via het e-mailadres APTonderzoek@ggzingeest.nl. Zij kunnen dan met je bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Mag ik deelnemen aan dit onderzoek als ik ouder ben dan 24 jaar?

Dit onderzoek richt zich alleen op jongeren tussen de 16 en 23 jaar. Dit betekent dat je vanaf 24 jaar en ouder helaas niet kan meedoen.

Wat moet ik doen als ik nu hulp nodig heb bij mijn depressie?

Wanneer je hulp nodig hebt bij je depressie, is het het beste om contact op te nemen met je huisarts. Deze kan je direct ondersteunen bij problemen of eventueel verder helpen om de juiste behandeling te vinden. Bij acute problemen of zelfmoordgedachten raden wij je aan direct contact op te nemen met jouw huisarts of, in de avonduren en het weekend, met de dichtstbijzijnde huisartsenpost. Voor hulp bij zelfmoordgedachten kun je ook bellen naar 0900-0113 of met iemand chatten op www.113.nl. Bekijk voor meer informatie over depressie de pagina Info over depressie.

Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb over het onderzoek?

Bij vragen over het onderzoek kun je contact opnemen met Luuk of Misha van het APT team. Misha en Luuk zijn bereikbaar op APTonderzoek@ggzingeest.nl en 06-83845304 (ook via WhatsApp),van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00.