Het onderzoek


Met dit onderzoek willen we beter begrijpen wat voor hulp jongeren tussen de 16 en 23 jaar willen krijgen voor somberheidsklachten. Over dit onderwerp is tot op heden nog weinig onderzoek gedaan. Het onderzoek kan ons helpen om de zorg voor jongeren te verbeteren. Wil je meer weten over somberheidsklachten en depressie? Bekijk dan eens de pagina Info over depressie.

Voor wie is dit onderzoek bedoeld?

Het onderzoek is bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen van 16 tot en met 23 jaar oud, die last hebben van depressieve klachten (somberheid, nergens zin in hebben, een down gevoel, piekeren, slecht slapen) of dit in het verleden hebben gehad. Jongeren die 24 jaar of ouder zijn, momenteel opgenomen zijn of last hebben van psychoses en/of manie, kunnen helaas niet deelnemen aan dit onderzoek.

Wat houdt het onderzoek in?

Meedoen houdt in dat je een internetvragenlijst invult. Hierin krijg je eerst een aantal algemene vragen over jouw situatie en daarna uitleg over welke vormen van hulp er zijn voor jongeren met somberheidsklachten. Daarna kun je kiezen welk type hulp jou het meeste aanspreekt. Ook als je géén behoefte hebt aan professionele hulp, vragen we je de lijst in te vullen. Deze vragenlijst verandert niets aan de behandeling die je in het echt krijgt; we zijn slechts benieuwd naar jouw voorkeuren voor behandeling. Tot slot stellen we vragen over je gezondheid en welke zorg je gebruikt. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Voor- en nadelen

Je hebt zelf geen direct voordeel van meedoen aan dit onderzoek. Wel kan het fijn zijn om je mening te geven en ontvang je een Bol.com cadeaubon van 8,0 euro. Daarnaast help je mee om de zorg aan jongeren met depressieve klachten te verbeteren. Behalve de tijd die je vrij moet maken voor het invullen van de vragenlijst, zijn er geen nadelen aan deelname aan dit onderzoek.

Vertrouwelijkheid

Voor dit onderzoek is het nodig dat jouw persoonsgegevens worden verzameld en gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld gegevens over je leeftijd, je opleiding en je gezondheid. Elke proefpersoon krijgt een code die gekoppeld is aan de internetvragenlijst en je naam wordt dan niet meer gebruikt. Al je gegevens blijven vertrouwelijk. Alleen de onderzoekers weten welke code jij hebt. Bij het beschrijven van de resultaten in een rapport of artikel staan geen gegevens die zijn te herleiden naar jou. Als je de online toestemmingsverklaring accepteert, geef je toestemming voor het verzamelen, bewaren en inzien van persoonsgegevens. De onderzoeker bewaart je gegevens tot maximaal 15 jaar na het verschijnen van het laatste rapport of artikel over deze studie. Daarna worden de persoonsgegevens vernietigd. Als je dat zou willen, laten we je weten wat de resultaten zijn van het onderzoek zodra deze bekend zijn.